SABOTATGES PER LA INDEPENDÈNCIA


Un llibre esperat i necessari

L’apressada lectura del llibre d’en Blai Manté publicat per Editorial Base sobre el Front d’Alliberament Català [FAC] que duu el subtítol amb què encapçalo aquest apunt i em van regalar ahir, diada de sant Jordi gloriós, m’ha fet reviure, arran d’uns comentaris del mateix Carles Garcia Solé, un episodi molt llunyà el qual marcaria indeleblement la meua existència fins a aspectes potser encara avui no reconeguts.
L’estiu del 1970 tenia 14 anys i vaig passar uns dies inoblidables a la comarca del Rosselló, a l’Albera, en un camp de treball organitzat pel motiu «oficial» de reconstruir un priorat l’origen del qual es remuntava al segle IX —si més no era tot el què en sabíem la majoria dels quins hi participaríem—.
«Sempre a punt!» alguns dels membres de la Patrulla Cobres de la Secció de l’Agrupament Escolta [AE] Pere Rosselló Aixet (AE adscrit a la Institució Boy Scouts de Catalunya [BSC]) ens afegiríem amb entusiasme a fer servei per a la recuperació d’una part del patrimoni de Catalunya i tot això només a canvi del menjar i de la possible participació en alguna activitat lúdica «extra» encara per definir…
Per mitjà d’un dels responsables de BSC, en Jordi Castellà, qui ens en féu la propaganda, tinguérem coneixement d’aquella empresa i del lloc on se’ns informaria dels detalls al cas, al barceloní local del Casal de Montserrat. En dita trobada informativa fou on coneguí a en Ricard, el fill gran del llibreter Joan Ballester Canals, a en Nemesi Solà (de l’Associació Focs de Sant Joan) i a d’altres patriotes com els esmentats.
Al casal els organitzadors del camp de treball ens donarien la llista d’objectes d’intendència a portar, instruccions per a obtenir les autoritzacions paternes i els permisos policíacs necessaris per a poder creuar la ratlla estatal (una bona colla érem menors d’edat); i, sense que ens n’adonéssim, d’una manera subtil començarien a separar —en dos grups no visibles— el pallús menfotisme del gra patriòtic.
Me n’oblido d’assenyalar un detall: fa quaranta anys el dictador i el seu sistema —el franquisme potser en la forma no, però en el fons encara cueja— eren prou vius, per això és probable que als lectors més joves us sorprengui algun comport, «al·lucineu» per determinada situació o no entengueu una frase. No us esteu de demanar-me l’aclariment que convingui!
Quan remembres fets de la infantesa, de l’adolescència incipient, a la llum de les experiències i coneixements adquirits al llarg de la vida t’adones del perquè de certes situacions o «coincidències», potser no ho eren tant com semblava… No era pas cap casualitat que jo fos escolta des dels vuit anys, no ho era pas tampoc la meva filiació a l’escoltisme català laic el qual, per a sort meua, tenia a Gràcia un agrupament relativament proper al domicili familiar.
I, parlant de casualitats que no ho eren pas, també convé saber detalls de com anaven les coses, del gran engany a què el comunisme sotmès al
«diktat» de l’espanyolisme ens tenia —encara hi té a massa catalans!— a la joventut compromesa en la lluita per la llibertat de Catalunya. Als catorze anys no podia saber que l’aparició o la desaparició de caps d’unitat de l’agrupament eren estretament vinculades a la seva pertinença a una determinada organització política teledirigida des de Mosca via Madrid.
Cap casualitat en el fet que els mateixos caps de l’AE al qual pertanyia havien oblidat d’informar-nos del camp de treball a Catalunya del Nord; per a ells era evident —a fi de «salvar-nos» de caure en mans del catalanisme petit burgès, liberal, capitalista i pro sionista— calia ocultar la nota la qual vaig poder llegir en un descuit del cap: em vaig així assabentar d’aquella preuada sol·licitud i temps em mancaria per a presentarme a l’acte informatiu.
I el més curiós de tot plegat fou aprendre de desconeguts a dos-cents quilòmetres de Barcelona que el cap escolta de Catalunya era l’eximi professor en Josep Maria Batista Roca, malgrat viure a l’exili a la Gran Bretanya i malgrat la traïció d’un mossèn ex deixeble seu qui aprofità la seva impossibilitat d’exercir l’autoritat —a causa de la llunyania física i de la persecució que patia dels espanyols pel fet de ser patriota— per a trencar la unitat de l’escoltisme català enduent-se l’aigua al molí de l’església vaticana que havia signat, i encara manté!, aquell concordat anti català amb l’estat espanyol amb què Franco es considerà suficient beneït per a menar la tercera croada de l’església papista contra Catalunya.
Aprenguí que fou el mateix president màrtir en Lluís Companys qui nomenaria, amb el decret d’unificació del 1936, com a cap de tots els escoltes catalans a en Batista. En aquell venturós estiu del 1970, i desconeixent-ne la seua secreta filiació, encaixaria les mans d’uns joves patriotes també vinculats al meu cap no per ser escoltes, sinó per la seva pertinença al FAC. Poc després tindria l’honor de poder estrènyer la mà del mateix Josep Maria Batista Roca, però això és part d’un altre episodi i, tal vegada, el comenti un altre dia.

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , ,

9 Responses to “SABOTATGES PER LA INDEPENDÈNCIA”

 1. Jordi Romaguera ha dit:

  Enric:

  He gaudit molt en les teves explicacions. Aquest llibre me´l van recomanar i malgrat que encara no el tinc, el compraré i llegiré aviat.

  El que hauries de fer és com una mena de llibret autobiogràfic, que hi sortís els fets i esdeveniments que coneixes o hagis intervingut. Una mena de memòries perquè aquesta informació que tens no pot quedar tancada.

  Un aclariment de fets i revelacions de la nostra història encara poc conegudes pot posar els punts sobre les is i deixar un camí o una drecera que poden o podem aprofitar els altres per reconduir per darrer cop la llibertat nacional de la nostra Pàtria.

  Enhorabona i salutacions cordials.

  Jordi Romaguera.
  L´Hospitalet de Llobregat.

 2. Robert Surroca Tallaferro ha dit:

  El llibre es molt recomanable, explica la història d’uns lluitadors com tants, afortunadament, ha tingut Catalunya a través del temps.
  No acaba amb aquest treball -i el de Jordi Vera- tota la història del FAC.
  Calen noves aportacions.
  Robert

 3. Josep M. Figueres ha dit:

  Estic a una taula electoral, a Vila-sacra, la tarda és tediosa, hem recollit gairebé el 40% dels vots -totals! i llegeixo el que dius. M’apunto a suggerir-te que t’animés a unes memòries de combat i, si l’editor s’ajusten, ja saps com van les col.leccions, les publiquem a “Memòria del segle XX”. Parlem-ne que cal donar veus als silencis. Salutacions.
  PD: Tinc el parlament de Companys als escoltes copiat dels diaris i, no ho expliquis per ara, en la roròpia veu de Companys i, en Teodor Garriga que hi va ser, em va explicar. “Estimeu Catlaunya fins l’infinit”. Per això m’he passat la tarda, i el matí, i la nit d’ahir, en el cor de l’Empordà, recollint vots: 200 de 500 i escaig. Tant com a les europees!

 4. Grau ha dit:

  Enric,

  reitero el que t’acaba d’escriure el company teu J. Romaguera. Entaula’t per favor a escriure les teves memòries no per ser vell però perquè has tant llegit i conegut tanta gent en la lluita que el teu testimoniatge és no sols important sinó urgent… noves generacions tenen ara ja més de 30 anys i no en saben res del que vas presenciar des dels teus 14 anys.
  Crec que tens raó quan suposes que estàs un pèl sibil·lí. per a les noves generacions.
  Raó suplementar per escriure doncs un llibre de memòries més detallat que aquest article perquè hi fas al·lusions que mereixen unes explicacions i referències nominals més precises…

  També t’ho demano per egoisme personal: si escrius les vivències amb el meu pare em donaràs un testimoniatge que no em poden donar amics ja desapareguts… aquella estada a la qual et refereixes va ser muntada pel meu pare i t’agrairé doncs tot el que en saps i en recordes!

  Malgrat la meva amistat per als Garcia -Soler hi ha dins el llibre pel que fa a la meva família afirmacions inexactes per no dir falses que em dolen i ho trobo estrany i incomprensible; és tan fàcil avui dia de trucar per a demanar precisions sobretot quan molts ja no paguem el telèfon… Aparentment van fer escriure un llibre per algú que no va tenir o més ben dit no va cercar / verificar certes informacions. En Carles n’és conscient a parer meu perquè em va dir que era ” com una novel·la” i vaig formular les meves crítiques de viva veu al Calduc quan vaig tenir l’oprtunitat de veure’l després d(‘haver llegit el llibre.

  Potser m’animo i faig el meu blog… en tot cas és d’agrair que hagin recordat el FAC però també s’han de restablir certes veritats perquè un ciop més la catalunya del Nord en surt un xic mal parada….
  amicalment
  daniela
  daniela

 5. Josep ha dit:

  Daniela….es podien haver dit molts més fets en vers Catalunya Nord…
  no s’ha fet per no fer el llibre més feixuc , els dos apunts d’inexactitut als quals em vas fer esmena ..son oblits en el temps..jo per part meva et puc
  dir que tot el meu relat s’ha ajusta a la veritat , i penso que podia haver
  relatat més accions amb les quals va intervindre el teu pare ….pèro aixo encara no era F.A.C…ni en Carles participava per res en l’organització..
  també crec que la figura dels teus pares s’ha tingut en compta al hora dels agrïments t’ho torno a fer pales , mai es podra agraïr en paraules el sacrifici que van fer per la nostre Patria tota la familia Grau d’Elna.
  Si vens el dia 15 de maig a la reunio de Catalunya Acció , ja ho parlarem.

  ¡¡Visca la Terra!!. Josep Calduch.

 6. Jaume Sanz ha dit:

  Content de tornar-lo llegir. Salut i independència.

 7. Xandri ha dit:

  Hola,
  Que en penseu d’EPOCA l’exèrcit a l’ombra, editat pel Jonc de Lleida de Ferran Dalman i Pau Juvillà?

 8. Xandri ha dit:

  Doncs espero delerós el saber el marro perquè per mi l’exèrcit estava en una ombra tant ombrívola que no ens sabia res (o gairebé).