LES CORRUPCIONS – II

l'espanyola, una república insolvent

l'espanyola, una república insolvent

Una manera «legal» de fer volar bitllets

Fa uns cinc anys em telefonà una desconeguda demanant-me aixopluc per a una nova associació, sense mitjans materials per a pagar-se res. Es tractava de l’Agrupació de Perjudicats per la Incautació [sic] del Govern Franquista [APIGF], l’objectiu de la qual és aconseguir que l’actual govern espanyol pagui el contravalor en euros dels diners de curs legal emesos per la República espanyola i confiscats pel govern franquista espanyol (Burgos, decrets del 27 d’agost del 1938).

Els pocs sobrevivents que encara guarden el rebut lliurat per les autoritats franquistes espanyoles pel «paper moneda emès per l’enemic», mai no han aconseguit recuperar els seus estalvis. Aquells rebuts o vals han passat de generació en generació tot esperant de ser bescanviats, ni que sigui pels néts o renéts dels seus originals posseïdors. El famós «estat de dret espanyol», no sols és incapaç de defensar uns pescadors, sinó que actua en contra del mateix «dret» el qual se suposa li dóna justificació i carta d’estat…

Aquella bona dona que em telefonà fa cinc anys es diu Lídia i és filla de na Montserrat Capdevila, qui té uns dels rebuts mai no cobrats i és presidenta de l’APIGF. Vaig parlar amb el president —abans de ser sotmès definitivament a la UGT— del Centre Autonomista de Dependents del Comerç i de la Indústria [CADCI] i em donà el vist-i-plau per a que l’APIGF usés del despatx del CADCI per a les seues necessitats de Secretaria i com a lloc de trobada.

Des d’aleshores la Lídia Jiménez Capdevila em té informat de les novetats al cas de la seua associació. Pels estudis d’una historiadora, sembla que l’operació de confiscació franquista del paper moneda republicà espanyol obeïa a l’interès dels colpistes d’evitar que fos admès en les transaccions amb tercers països, la qual cosa seria a l’origen de la necessitat del govern espanyol d’aleshores de vendre’s les reserves d’or del Banc d’Espanya, per així poder comerciar amb l’exterior.

Una pesseta d’abans del 18 de juliol del 1936 ara tindria un valor superior a dos eurons i mig, és a dir, mil pessetes d’aquella època avui serien, i sense comptar els interessos, més de 2.500 eurons! Els quatre gats associats fa cinc anys a l’APIGF ara són milers i disposats, si el govern espanyol no els retorna allò que és seu, a dur el cas als tribunals internacionals si convé. La corrupció, a Espanya, comença dins del mateix estat.

Tags: , , , , ,

5 Responses to “LES CORRUPCIONS – II”

 1. MIquel ha dit:

  La corrupció per a nosaltres comença amb la rendició de Granada i el descobriment d’Amèrica. Això d’aprofitar els nostres recursos per a beneficiar altres es diu “prevaricació”
  Ni Franco ni Felip IV van inventar res de nou.
  Quan en Ferran II va crear una nova moneda castellana, l’escut, integrant Castella al sistema monetari català, va crear el primer “corralito”.Per arranjar-lo Carles I va integrar Amèrica a Castella, pero ni robant tot l’or del mòn Espanya es capaç de generar res.

 2. El robatori descarat -que no incautació- dels diners republicans, va tindre un efecte, probablement buscat; de portar a la miseria a milers de families.
  Aquest pacte de la fam va provocar moltes morts, per malalties que no es van poder atendre (tuberculosis).
  No tots van morir afusellats…

 3. Lidia Jimenez ha dit:

  La ley de la memoria historica tiene que dar una solucion al los asuntos pendientes es una reparación del tiempo las heridas cuando no se curan bien se infestan y la solucion es que salga todo, la infección y despues se curara mientras este proceso no se efectue sera una mala praxia lo que se tiene que hacer es reparar en la medida de lo posible y no solo los
  partidos politicos y sindicatos que ellos cobraron pero el ciudadano no
  Gracias que hay personas como Enric Borrás que tienen el sentido de la justicia y la reparación que es el medio donde se puede solucionar dando dignidad a unos y a otros .
  Hay guerras que se pierden y
  nunca están perdidas.
  Bajo la paz impuesta por la guerra
  el pueblo calla, espera y no se olvida.
  Hay muertos que no han muerto,
  ideas siempre vivas.
  Te escribo, para decirte que está ocurriendo estó,
  todavía.

 4. Lidia Jimenez ha dit:

  Sobre el tema de la Memoria Historica y mas concreto el Memorial Democratico la Asociacion APIGF sigue luchando por la defensa de
  un atropello ciudadano que quieren ocultar la verdad que esta asociacion de dinero incautado en el año 1939 por decreto ley se apropio EL ESTADO DICTATORIAL DEL dinero del ciudadano y por un B.O.E. esto fue brutal para las familias que en plena posguerra y sin dinero dejo en la mas plena precariedad a familias que recuerdan y no olvidan. La televisión Española la primera cadena practican la censura en silencio
  no quieren saber nada de ciudadanos que pasaron un calvario. En el telediario se gravo una entrevista y se nos comunico que en diferentes dias EL REPORTAJE DE TELEVISIÓN SE PUBLICARIA DANDO FECHAS Y CON EL CONSIGUIENTE ENGAÑO VEMOS QUE QUIEREN SILENCIAR UN TEMA QUE NO LES GUSTA Y ESTE TEMA ES DE JUSTICIA SOCIAL Y SE LUCHARA Y SE CONSEGUIRA SENTIMOS LAS PERSONAS QUE NOS QUEDEN POR EL CAMINO POR CULPA DE UNA MALDAD QUE SE QUIERE SILENCIAR UN SALUDO MUY AFECTUOSO APIGF

 5. Jordi Aluart ha dit:

  Hola Enric, recentment ha resorgit a la nostra família aquest tema que anem arrossegant des de fa tant. La veritat es que disposem de dos documents dels anomenats “Papel moneda puesto en circulación por el enemigo” i es per això que m’agradaria formar part de la APIGF per a fer mes força i intentar recuperar el que ens pertoca.
  T’agraïria que, si t’és possible, m’indiquéssis algun telefon, web, mail, etc.. a on em pugui posar en contacte amb la APIGF, o bé amb la seva presidenta, la senyora Lídia Jimenez.
  Espero que tot torni al seu lloc i serveixi per a futures generacions.

  Rep una cordial salutació.