ASSOLIR LA FI DEL REGNE D’ESPANYA

Espanya futura

espanya futura

He rebut anit una notícia que esperava de feia anys. Potser no és tal i com l’havia somniat i potser l’hauria presentat d’una altra manera, però és el que és i palesa una intenció ferma de posar fil a l’agulla per acabar definitivament amb la monarquia del Borbó —imposada a dit per Franco i mantinguda pel PSOE i tots els seus comparses— i amb l’opressió de les nacions sotmeses.

Primer us copio la carta que conté la declaració d’intencions i després la proposta.

D’: Esquerra Nacionalista Valenciana, Estat Valencià, República Valenciana-partit valencianista europeu, Plataforma Sobirania i República (per la República Catalana), Bloc d’Esquerra Català, ACR Constantí Llombart.

A: Sobiranistes republicans andalusos, aragonesos, bascs, canaris, castellans, catalans, gallecs i valencians.

Els col·lectius i partits que us dirigim aquesta carta portem uns anys treballant en el moviment republicà, sobretot al País Valencià. A ningú se’ns escapa que el moviment republicà està quasi monopolitzat arreu l’Estat pels republicans espanyols, que malgrat reconèixer el dret d’autodeterminació (només faltaria que no foren democràtics!), no mouen un dit, tot al contrari, per assolir les sobiranies dels nostres respectius països. Nosaltres sobiranistes republicans, per la República Valenciana i per la República Catalana, veiem del tot necessària la coordinació dels sobiranistes republicans no espanyols, de la mateixa manera que els republicans espanyols es coordinen portant, fins ara, la iniciativa del moviment republicà.

És en aquest sentit que us proposem entrar en contacte i us enviem un primer esborrany de proposta de «Coordinadora Estatal per les Repúbliques» (en plural).

Esperem que compartiu la nostra preocupació i restem a l’espera de les vostres notícies.

Salut i repúbliques.

Ciutat de València, 22 d’octubre 2008

Per a contactar:

Víctor Baeta i Subias, de República Valenciana-partit valencianista europeu

650537213

963622772

baeta@telefonica.net

correu@republicavalenciana.org

Proposta de «Coordinadora Estatal per les Repúbliques»

Les organitzacions sotasignants amb l’ànim d’assolir la fi del Regne d’Espanya i la creació de nous ordres polítics republicans, basats en la llibertat com a no dominació de les persones i pobles, presentem la següent proposta de «Coordinadora Estatal per les Repúbliques».

1.- La «Coordinadora Estatal per les Repúbliques», ha de tendir a recollir totes les expressions i

reivindicacions republicanes existents al Regne d’Espanya, sia el que sia el seu caire territorial, social o de qualsevol altre tipus.

2.- Les propostes republicanes que coneixem són les següents:

– República Valenciana

– República Catalana

– República d’Euskadi

– República Galega

– República Castellana

– República Andaluza

– República del Estado Aragonés

– República Federal Canaria

– República Confederal de los Pueblos de España

– Confederació de Repúbliques (catalana, valenciana i balear)

– República Independent i Federada dels Països Catalans

– República Federal Española

– República Popular y Federativa

– Repúbliques Llibertàries

3.- Aquesta pluralitat entenem que s’ha de plasmar en una instància de coordinació formada per partits i col·lectius que defensen les distintes expressions republicanes.

4.- Els sotasignats s’autoconstitueixen com a instància sobirana i oberta per a redactar una proposta de funcionament i convocar una primera Assemblea Constituent de la «Coordinadora Estatal per les Repúbliques».

Tags: , , , ,

14 Responses to “ASSOLIR LA FI DEL REGNE D’ESPANYA”

 1. Joan Sanromà ha dit:

  La del federalisme és una carta més que té la Espanya Eterna per jugar i continuar jugant la seva escabrosa partida.

  Qualsevol possible Federació Espanyola faria exactament el mateix que va fer la Transició, al meu parer: Donar oxígen, donar peixet -alguns continuaran sommiant la seva sola independència i signaran “per pragmatisme” la nova intervenció de cirurgia estètica al Frankenstein espanyol.

  I el temps, el nopstre gran enemic, continuarà i continuaran els seus efectes que “es noti o no el cuidado” estan sent la nostre dissolució.

  Personalment no m’apuntaria a cap experiment federal. Els espanyols no són gent de fiar.

 2. Enric Padrosa ha dit:

  Estic totalment d’acord amb la resposta de Joan Sanromà No ens interessa cap mena de federalisme, conferderalisme ni lligam de cap mena amb altris

  Al contrari, hem de destacar la nostra particularitat i explicar al món que ens ho roben tot, és una espoliació econòmica, cultural, històrica esportiva.

  Un genocidi calculat, premeditat, amb mentides i traïdoria fins ara, dels que volen fer creure que treballen dins un sistema democràtic. A partir dels darrers anys ja no és amb mentida i traïdoria sinó de manera desinhibida. Sense embuts ni baselina

  També enganyen la comunitat internacional fent-los creure que són un Estat democràtic quan en realitat són una dictadura encoberta

 3. Josep M ha dit:

  A mi tan se me’n dóna si espanya vol ser una monarquia constitucional, una monarquia transfranquista, una república presidencialista o un feu de talibans.
  El què cal és sortir-ne. No canviar-los.
  Ah, i quan a la meva Nació, a mi sacralitzar el concepte de República tampoc em va, seria la meva elecció però tampoc m’obsessiona el tema.
  La prioritat és assolir l’Estat propi el més aviat possible per poder, fins i tot, perdre el temps en aquestes coses sense que significi malbaratar energies.

 4. Alexandre Pineda i Fortuny ha dit:

  Dono el meu suport, a tots els grups catalans per assolir la independència, per molt feixuc que sigui el camí -ho serà-, qualsevol democràta no pot més que esperonar-los.

 5. josep ha dit:

  “Espanña antes fatxa que rota”

 6. Miquel ha dit:

  És un document de treball ben interessant, tant de bo servisca perquè les plataforma republicanistes d’arreu l’Estat es coordinen i facen front comú davant les polítiques castellanitzadores i antidemocràtiques actuals. Endavant País Valencià!

 7. Víctor Baeta ha dit:

  Benvolguts amics, sóc un dels promotors d’aquesta proposta.

  Compatisc en bona part, per no dir tot, allò que dieu.

  La proposta no té com a finalitat “cap experiment federal” La resposta de Joan Sanromà no té res a veure amb la proposta que es fa. Allò que diu, i els suports que rep, els compartisc també.

  La proposta té com objectiu:
  “(…) d’assolir la fi del Regne d’Espanya i la creació de nous ordres polítics republicans, basats en la llibertat com a no dominació de les persones i pobles”

  En aquests “nous ordres polítics republicans” nosaltres, els que fem la proposta, contemplem i cite:
  “Nosaltres sobiranistes republicans, per la República Valenciana i per la República Catalana (…)” És a dir repúbliques independents i sobiranes, cosa que ara de cap manera som.

  La crida no la fem a cap espanyol, la fem aquells que en l’estat no es consideren espanyols i la fem per trobar aliats per millor lluitar contra la alternativa que alguns preparen ja a la monarquia espanyola com és la ‘III República española’

  Tal vegada a Catalunya encara no sou conscients d’aquest perill el de la ‘III República española’, però des del País Valencià, on els republicans espanyols estan molt organitzats i actius, aquesta amenaça la veiem molt clara. I a Catalunya ja hem detectat nuclis espanyols que s’estan organitzant i reivindiquen ‘III República española’ i mentre els sobiranistes/independentistes republicans catalans descoordinats i sense reivindicar d’una forma ferma i clara la República Catalana.

  A Catalunya:
  Front a la ‘III República española’ cal plantejar la República Catalana!!!
  Al País Valencià:
  Front a la ‘III República española’ cal plantejar la República Valenciana!!!

  Nosaltres sobiranistes/independentistes republicans valencians, que reivindiquem la República Valenciana, això ja ho estem fent.
  I com ho estem fent i els nostres enemics són tan poderesos (els espanyols monàrquics i la seua reserva els espanyols republicans), ens
  veiem en la necessitat de buscar suport arreu l’Estat amb tots aquells no-espanyols per coordinar-nos per a millor lluitar contra l’enemic comú.

  I voldríem, en primer lloc, coordinar-nos amb sobiranistes/independentistes republicans catalans que reivindiquen d’una forma ferma i clara, la República Catalana.

  Sabeu dir-nos qui són, a banda del col·lectiu Sobirania i República, per a posar-nos en contacte amb ells?

  Salut sobirania/independència i república(s).

 8. Joan Sanromà ha dit:

  Víctor, he comprés la idea però ja estic escaldat -i fart i cansat-.

  Jo penso que seria un nou experiment i que alimentariem un foc -amb el sacrifici i esforç habitual i amb nous retards en el temps. Espanya no deixarà cap escletxa, farà jocs d’ilusionisme i es repetirà l’efecte Transició. Potser com aleshores hi haurà la correponent sanjurjada i aleshores apa tots a defensar la Cosa espanyola i posposar plans.

  I Tempus Fugit i aqui i al País Valencià, les Illes la Franja la Catalunya Nord estem rodejats d’explosius d’espoleta retardada i càrregues de profunditat que ens han anat tirant.

  Sobre la República valenciana cap inconvenient.

  Ni tampoc confiaria gaire amb “els altres republicans”. A la hora de la veritat maniobrarien per evitar el desmembrament. No ho sé però exiseix la possibilitat i sóc del parer de no cercar riscos innecessaris que repeteixo sols fan que despistar i enderrerir.

  L’objectiu és la Independència, no l’Associacionisme enverinat. El màxim a que podriau arribar seria l’exercici d’una soberania handicapada. Amb el handicap d’haver de continuar sent Espanya i, si em permets, “oferint-li noves glòries”.

  Resumint és com quan vas a comprar una nevera i el venedor et diu “pagant una miqueta més” pots comprar aquest altre model que té una estrella més i major espai i fet de millor qualitat.

  Penseu que els espanyolistes, i per extensió la gran majoria d’espanyols, “ens veuen venir” i per a ells és una obssessió el no deixar-nos anar.

  Una encaixada (de venedor de neveres)

  Joan

 9. Andreu ha dit:

  A valencianisme.com han obert un fil amb la notícia que ha obert Enric Borràs
  http://www.valencianisme.com/forums/viewtopic.php?t=3417

 10. Víctor Baeta ha dit:

  A Joan Sanromà…

  D’acord ‘has comprés la idea però ja estàs escaldat -i fart i cansat-.’

  Però sense eixir-nos de Catalunya, estàs d’acord que:

  “Front a la ‘III República española’ cal plantejar la República Catalana!!!”

  Concretem si més no aquest aspecte.

  Ens coordinem a Catalunya els sobiranistes/independentistes republicans catalans que reivindiquem d’una forma ferma i clara, la República Catalana?

  Passem als fets?

  Nosaltres de de ‘Sobirania i república’ ho intentem.

  Parlem?

 11. Joan Sanromà ha dit:

  No m’interesa Espanya Víctor ni vull que els seus problemes esdevinguin els meus.

  Costa molt esforç aconseguir la independència i seria un despilfarro perdre esforços per “reconstruir Espanya”. Se la saben llarga aquests i sempre juguen amb el temps a favor, per aixó fan el que sigui per guanyar-lo

  I una frustració tornar a trobar-se encadenat a ella i haver-ne participat. No m’ho perdonaria mai ni m’ho perdonarien els meus.

 12. Víctor Baeta ha dit:

  Per a quells que no volen ser condicionats per la fantasmagòrica, per ara, III República espanyola, però que volen lluitar per la República catalana, ens unim i ens coordinem?

 13. josep ha dit:

  Sr. Sanromà, sóc Josep Algarra i Donet (nom real i no fictici). La cosa pense que està prou clareta. Menys paraules i més organització i lluita. Nosaltres, ací al País Valencià, amb més o menys encert, ens organitzem i lluitem per despenjar-nos d’Espanya i assolir la República Valenciana, lliure i sobirana. Vostè està està organitzat i lluita, amb més o menys encert, per la República Catalana? O es dediquen vostès a fer bufes de “pato” com penjar estelades en els cims de les muntanyes o a fer turisme patriòtic a Brussel·les per demanar allà el que ací no son capaços d’assolir?

 14. Joan Sanromà ha dit:

  Josep, jo solsament us volia advertir dient el que penso, perquè ho penso i perquè no hi vull participar.

  I si ho trobeu interesant doncs jo també vaig amb el nom autèntic, ho mereix el nostre amfitrió

  I afegiré que no desmereixo cap activitat de les que es fan (em poden agradar o no). Tot ajuda.