PARLA.CAT: UNA NOVA I MOLT CARA ENGANYIFA DEL BUFANÚVOLS DEL CARALLOT

© SPL (GC) – IRL

Més de quatre milions d’eurons!

Un conegut, a qui vaig demanar orientació atès que li faig classe de català a una irlandesa que és professora d’anglès, em recomanà molt cofoi el «portal» Parla.cat. Dit i fet, i ja em teniu enregistrant-me per a poder accedir als diversos nivells i també als recursos per al professorat.

El formulari de registre m’ha demanat un munt de dades personals, sota amenaça si menteixo, i ja m’he adonat que alguna cosa no rutllava quan, a l’hora de triar «lloc de naixement», a la finestreta de «selecciona un país» no hi he trobat el meu; he triat Andorra com faig en casos semblants. Però poques línies després he hagut de tornar enrere perquè m’ha demanat el «nif»…

«Bé —m’he repensat—, hauré de passar per espanyol» i hi he posat el «nif» havent seleccionat un «país» que no és el meu. Després de posar l’adreça i població, al camp obligatori «país» la maleïda finestreta no m’ha permès de nou de posar-hi el meu. Altra volta, ecs!, he tornat a passar pel que no sóc «tot sigui per a informar-me —m’he dit—». En acabat d’omplir els setze camps obligatoris (n’hi ha uns quants més, però opcionals) he premut «acceptar» i he pogut optar a fer la «prova de nivell» per a saber per quin curs em tocava de començar.

M’ha sortit «nivell recomanat Suficiència 2», he obert la pàgina «curs» i aleshores he vist que hi ha quatre nivells: bàsic, elemental, intermedi i suficiència. Cada nivell consta a la vegada de tres cursos (1, 2 i 3). Tot content premo sobre «Suficiència 2» i oh! em diu «curs no disponible». He provat altres opcions i no hi ha disponible cap curs per sobre d’elemental.

Amb sensació d’estafat he anat a «recursos per al professorat» i tampoc no hi ha res de res. Força fastiguejat he recorregut tot el web i amb enuig he comprovat que és molt deficient, hi ha errades (almenys en la versió catalana) que semblen fruit del pas per un traductor automàtic que no han estat detectades pel corrector humà. Els enllaços a d’altres webs (diaris, tv’s, ràdios, jocs, etc.) i els xats i fòrums, tot plegat sembla que s’hagi posat a corre-cuita, com el «diccionari», que sembla un vocabulari d’uns cinc-cents mots.

En arribat a aquest punt, amb la mosca al nas i el plàtan darrere l’orella, he començat a investigar. Resulta que al falsari vicepresident de la Genialitat de Dalt li mancà temps per a presentar en societat el portal «Parla.cat» el març del 2007. Havia de ser operatiu a l’octubre d’aquell any. Després de saber-se que el pressupost inicial era de més de set-cents milions de les antigues pessetes, va prometre que al gener del 2008 seria operatiu. A la fi, el gener s’ha reconvertit en octubre, amb el resultat que ja us he assenyalat.

Però la cosa no acaba aquí. He enviat un e-correu a «contacte» tot manifestant la meua estranyesa per la no disponibilitat del curs i m’han respost des de parla.cat@ieci.es (punt «es»!). Si Parla.cat és un domini de la Generalitat, per què no tenen adreces d’e-correu amb el punt cat? I què és «ieci.es»? Agafeu-vos: és la divisió d’Informática de El Corte Inglés. Ah, si per comptes de fer el curs per «lliure» trieu l’opció de «tutoria», us costarà 90 eurons per cada curs de cada nivell (4 nivells per 3 cursos per nivell per 90 eurons per curs són 1.080 eurons!).

Tags: , , , , , , , , , , , ,

11 Responses to “PARLA.CAT: UNA NOVA I MOLT CARA ENGANYIFA DEL BUFANÚVOLS DEL CARALLOT”

 1. Salvador ha dit:

  Si a mi que sóc andorrà em demanés el nif no sabria què contestar.
  Més de 700 M de pessetes per fer aquesta merdeta de portal? Doncs no entenc tants escarafalls perquè algú en gasti 1,5 M pel cotxe.

 2. Adreu Vilà ha dit:

  Doncs, la veritat, i sento contradir-vos a tots plegats. Em sembla que no teniu gaire idea, per no dir gens, de didàctica, i encara menys de portals i eines per a aprenentatge d’una llengua a través d’Internet. És cert que hi ha espais en el Parla.cat que encara no estan enllestits, com els Recursos per al Professorat, però menystenir d’aquesta manera un producte didàctic que ofereix, pel cap baix, més de mil activitats interactives, una gramàtica desenvolupada ad hoc i un diccionari amb informació temàtica i traducció a quatre llengües, em sembla del tot desencertat i posa de manifest una ignorància supina.

  Ah, i pel que fa a la sol·licitud de dades personals, em sembla que tampoc cal fer tants escarafalls, sobretot tenint en compte que és la cosa més normal del món per a fer qualsevol transacció, per a inscriure’s en qualsevol bírria de portal, acabar omplint desenes de dades personals que mai ningú no comprova que són certes.

  I, sí, a mi també em sap greu no poder triar Catalunya com a país (i no em fa vergonya dir-ho amb totes les lletres), però que jo sàpiga i mal que ens pesi, oficialment no existim com a país, i cap institució amb dos dits de front s’atreviria a incloure’l com a tria de país en cap formulari.

  A veure si abans d’opinar, us informeu una mica més.

 3. Anna Mateu ha dit:

  Perdona la meva ignorància, però tu, quina formació tens per carregar-te un curs així? Si els teus arguments són el cost, el formulari i uns revindicacions ideològiques, sincerament, em sembla que no cal parlar-ne més.

  Quan els teus arguments es basin en coneixements sobre didàctica de la llengua en un entorn virtual, llavors en podrem parlar de manera més seriosa.
  Salut!

 4. matilde romagosa ha dit:

  Amics, una cosa curiosa també em passa a mi, vivint a Alemanya. Escric cartes cap a Catalunya i me les tornen perquè (segons em diuen a Correus de la meva ciutat) falta la paraula Spanien. Si jo protesto al.legant que Barcelona i Katalonien són prou conegudes, em contesten que “és la norma”. I que consti que no són els funcionaris espanyols sinó els alemanys qui m’empipen. Sort que ens queda el correu electrònic per comunicar-nos sense Spanien.
  Vull dir, de pas, que m’agrada haver trobat aquest racó i que crec que ens coneixem d’El Llamp on jo hi vaig col.laborar molt fa uns quants anys. Felicitats! I a reveure!

 5. admin ha dit:

  Ben retrobada, Matilde, salutacions

 6. David ha dit:

  Doncs sí, a mi me’l va passar un amic del Marroc que està aprenent català. A més de la vergonya aliena (o pròpia, tant és) que sento per l’aparença -pobre, pobríssima, tercermundista-, l’escassedat de material -encara no funcionen els recursos per al professorat- ara a més hi haig d’afegir això que dius del cost i dels terminis de posta en marxa, que aproximadament coneixia, i el que sigui un negoci del Tall Engonals. Per no parlar del càlcul que dónes del cost que té la “tutoria”. I m’agradaria saber en què consisteix i si realment està disponible en tots els idiomes que presenten.

  Ah! Això, que al final m’ho deixava. Bé, no ens podem queixar del cost perquè el web del President Maragall, http://www.presidentmaragall.cat/, va costar 21.000 eurons (3.500.000 peles) i era un simple bloc que, a més, mai de la puta vida va actualitzar regularment i que es va limitar a penjar-hi algun article a La Retaguàrdia…. en castellà, doncs això del parla.cat està en línia amb el que remena i reparteix la Txene.

 7. David ha dit:

  Perdó, no cliqueu l’enllaç del presidentmaragall.cat perquè ja ni existeix. Sic transit gloria interretis.

 8. Pepet ha dit:

  projecte fet per la UOC+iecisa /(el corte ingles) + Cap GEmini. Retard acumulat al llarg de tot el projecte… 19 mesos. Resulta final..infumable….

 9. Macià Falgàs ha dit:

  Jo crec que Parla.cat està molt bé. L’important és que compleixi l’objectiu: ensenyar català, i en aquest sentit penso que està molt ben fet per a l’estudiant. Té molts materials i moltes eines útils i concentrades en aquesta pàgina, i a més, és gratuït. Això permet que molta gent que no vol pagar-se un curs de català pugui estudiar-lo, com per exemple, una part dels immigrants.

  Sobre el cost, només diria que avui dia qualsevol projecte amb un mínim de cara i ulls té un cost considerable, si té professionals al darrere.

 10. Jan ha dit:

  Estic intentant fer un curs de suficiència. He obert una incidència enviat un correu electrònic preguntant quan estaria disponible i directament l’han tancada sense donar-me cap resposta. És força vergonyòs que aquest gran projecte no estigui enllestit després de tants mesos. La Generalitat hauria de ser més seriosa en l’adjudicació dels contractes públics. Per no dir que és un escàndol!