ELS LABERINTS DE LA LLIBERTAT

portadatrias

Imatge d'en Trias Fargas a la coberta del llibre

Trias Fargas era a Miquel Roca el mateix
que Joan Carretero és a Carod Rovira
(amb idèntica connivència de Jordi Pujol)

La inquietant sensació d’haver perdut el temps els darrers trenta anys creix a mesura d’amuntegar aniversaris damunt les espatlles. La repetició, un cop rere l’altre, del col·lectiu entropessar en la mateixa pedra em provoca un conegut cansament, observat —de fa temps me n’adono i ara ja no em sorprèn— en el patiment dels patriotes predecessors, absents per simple llei de vida o, millor dit, llei de mort: no hi són.

Malgrat l’absència física, sí que hi són al nostre pensament i també, en alguns casos, ens han deixat el seu expressat en forma d’escrits de tota mena i arreu. La possibilitat de transmetre l’experiència a les següents generacions, en vist el resultat, és inversament proporcional a la dèria d’expressar-se damunt dels fulls de paper en l’inabastable objectiu d’assenyalar els errors i els paranys per a evitar-nos tornar-hi a caure. Sobre això que us comento, aquest matí me n’he trobat un exemple d’increïble actualitat tot llegint Els laberints de la llibertat (Vida de Ramon Trias Fargas), de Jordi Amat (RBA, Barcelona, 2009).

Al gener del 1979, en plena picabaralla, de fons ideològic, entre en Ramon Trias i Miquel Roca —aquest darrer amb la connivència, més o menys manifesta, per part d’en Jordi Pujol— a causa de la composició de les llistes electorals a les primeres eleccions legislatives i municipals (1 de març i 3 d’abril) al Regne d’Espanya d’ençà de l’inici del transfranquisme —altrament conegut com a «transició política»—, en Trias publicà un article a La Vanguardia titulat «A diestra y siniestra», amb el provocador subtítol «Escamoteos marxistas». Us el copio en part, com es mostra a la pàgina 304 del llibre referit. El text de n’Amat és entre «…»; la versió catalana dels mots d’en Trias Fargas és entre ”…” i és meua:

«Trias també llançava dards més o menys enverinats contra els seus, contra els arguments de la carta de Pujol i contra les maniobres que interpretava que Roca portaria a terme. Ho feia amb una definició del model contrari al que predicava: l’eurocomunisme a la moda. L’eurocomunisme, segons Trias, era una tàctica d’infiltració silenciosa que pretenia apoderar-se del teixit social, de la democràcia (partits, institucions, acadèmia… ). Els encarregats d’infiltrar-se eren ”els independents” (Benet com a cas paradigmàtic) i “els submarins, que són agents conscients o inconscients dels postulats marxistes en els partits encara lliures”. El nacionalisme, en aquell moment, era un territori propici per ser vampiritzat [sic] per l’eurocomunisme: ”El nacionalisme subministra sense voler-ho un eficaç paravent rere del qual el marxisme pot amagar la seva veritable naturalesa. El país s’ha de reconstruir i la il·lusió de fer coses, de ‘fer país’, situa molt enrere les ideologies”. La discussió que s’estava dirimint en el si de Convergència, deia Trias sense dir-ho, era la que enfrontava el seu liberalisme amb l’eurocomunisme. Calia que els lectors, els electors, els catalans ho sabessin. El paper que Trias s’atribuïa era el d’aturar la hipotètica infiltració que es podia estar produint rere la façana del nacionalisme. I amenaçava:
»”Si un dia, és una simple hipòtesi de treball, em trobés militan
t en un partit on anomenats corrents dits socialitzants o de centre-esquerra, autoqualificats de populars, designessin les meves conviccions liberals pejorativament de reaccionàries i escorades a la dreta, situant-les en minoria de forma permanent i deixant-les d’aquesta manera sense futur, consideraria simplement que m’havia equivocat de partit.”»

Vés per on, ara resulta que en Ramon Trias Fargas fou, sense saber-ho, un precursor d’en Joan Carretero. La mateixa Direcció d’Esquerra s’afanyà a confirmar-ho l’endemà mateix de la publicació per part d’en Carretero del seu article al diari Avui «Patriotisme i dignitat». L’auto anomenada «esquerra independentista» coincidiria també en titllar a en Joan Carretero de «dretà», negant així qualsevulla possibilitat d’entesa Front Patriòtic o candidatura «transversal» en un futur pròxim.

L’espanyol costum de fer passar víctima per botxí és l’eina colonial usada, aleshores i sempre, pels suposats senyors d’esquerres, veritables senyors de la guerra front a les legítimes aspiracions catalanes, en voler convèncer-nos que ser patriota català no sotmès al dictat d’Stalin és contrari als interessos de les classes populars «catalanes»; en realitat, per a eixos mancats de cervell, al Regne d’Espanya les úniques classes populars són les espanyoles, atès que pateixen la repressió del «capital» encarnat per la «burgesia» catalana. «Burgesia» que som, als seus ulls i diguem-ho clar, prou s’afanyen a fer-nos-ho saber cada dia, tots els catalans

Per si a aquestes alçades encara hi ha qui no se n’hagi adonat, els únics proletaris d’Espanya som els catalans sigui quina sigui la nostra «classe» social atès que les plusvàlues i rendiments de la nostra força de treball i del producte del nostre enginy són espoliats sense contrapartida i des de fa segles per a mantenir l’anacrònica burgesia «neofrancon» funcionarial castellana, suara i per extensió dita espanyola.

Tags: , , , , , , , , , ,

7 Responses to “ELS LABERINTS DE LA LLIBERTAT”

 1. EDUARD CARDONA ha dit:

  COMPRAR I LLEGIR LLIBRES ÉS NECESSARI.
  I COM MÉS ANTICS O DE COSES ANTIGUES, MÉS BÉ.
  PERMET VEURE L’ESCENA QUOTIDIANA MÉS ENLLÀ DE DISFRESSES I DECORATS.
  GRACIES SR. BORRÁS.
  EDUARD CARDONA

 2. Miquel ha dit:

  Enric, la realitat es que portem 300 anys donan-li voltes, pero sense avançar una passa. No entendre mai com som un pais tant preocupat pel que diuen als diaris els “intelectuals”, pero que no ens preocupa que no es faci res.

 3. Jordi Romaguera i Cubedo ha dit:

  Enric:

  A la penúltima línia enlloc de burgesia “neofrancon” jo diria que és l´oligarquia “neofrancon”. Espanya no hi ha hagut -generalment- classe mitjana. Tan sols els de baix de tot i els de dalt, no entenen de res d´entremig. Són oligarques, aquells espanyols.

 4. Mariona ha dit:

  D’acord que, pel que sembla, està força divulgat, (sociates i comunistes i potser també Convergència) creure que els catalans tots som burgesos i els únics que treballen són els immigrats. Però també em sembla que a hores
  d’ara ja ningú, amb la mà al cor, pot creure’s aquesta mentida que els ha servit per a captar tants vots. El que no veig, del teu comentari, és d’on treus la semblança entre Trias Fargas-Carod i Carretero-Miquel Roca. Ara vaig a dir una cosa arriscada, podria ser que veiessis més dimonis dels que hi ha?
  Mariona

 5. Xavier ha dit:

  Com s’enyora, ara —també—, la clarividència d’en Trias Fargas, la seva bonhomia i la claredat de les seves idees, fins i tot els seus inicis a la seva Esquerra Democràtica de Catalunya. Per cert, enguany, el 22 d’octubre farà 20 anys del seu malaurat traspàs.

 6. Miquel Vidal ha dit:

  Pregunta: no se n’adona ningú que quan, en aquell article, Trias apunta al fet que, si la sobirania de Catalunya fos assolida amb els catalans d’esquerres (marxistes): «Tal vez habremos rehecho el país, pero lo habremos construido de nuevo de una manera que a mí no me gustará. ¡No da lo mismo cualquier Cataluña! Por eso el consenso y por eso las instancias unitarias me parecen, a partir de un cierto momento, errores históricos garrafales», no està excomunicant les iniciatives «transversals»? És evident que no podrà arribar-se mai a cap «front patriòtic» amb gent com ell.

  • admin ha dit:

   Benvolgut Miquel
   Saps prou bé que traure una frase del seu context pot dur a equívocs, així que el millor és posar a l’abast de qui vulgui llegir-lo l’article sencer d’en Trias Fargas. En aquest article, ja ho diu Amat al llibre, el suposat “l’independent” (marxista, o company de viatge dels tals) és en Josep Benet. I “el submarí” no és altre que Miquel Roca (don Miguel, l’artífex que Catalunya no tingués el mateix concert econòmic que els bascs).
   Saps que don Miguel demanà d’ingressar al PsoE (PSc) al mateix temps que Pasqual Maragall (Pasquis) i Narcís Serra (don Narciso), però no el van admetre adduint que amb dos fills de l’alta burgesia ja en tenien prou, i li suggeriren a Roca que s’afiliés al partit d’en Pujol i fes la “feina” allà…
   Ideològicament no hi havia cap diferència entre els tres aspirants a militants psoEcialistes, tots tres havien treballat junts al mateix despatx a sou de Porcioles, sobretot maquinant el famós Pla de la Ribera; aquell pla, en ple franquisme fou aturat per la lluita veïnal, però resuscitat anys més tard, amb els psoEcialistes al poder al Cap i Casal com a “Vila Olímpica”, damunt els terrenys que durant anys anaren comprant els molt “socialistes” José Antonio Samaranch i Ferrer Salat (el mateix que enfonsaria el Banc d’Europa).
   Tornant a l’article en qüestió, el què entenc és que Trias Fargas no es negava a anar junt amb d’altra gent, marxistes i demés istes, sinó que no volia de cap manera de fer-ho amb marxistes “camuflats” d’independents o sota d’altres subterfugis fruit d’aplicar “l’eurocomunisme” en boga; ara aquells ex psuqueros i adlàters reconvertits a amics del PsoE diuen ser “anti-sistema” i tenen per aliat al Ben Laden i amb ell a tots els islamistes. Potser per això Barcelona és el principal port de tràfic d’armes de la Mediterrània, oi senyor Romeva?